- 0 Polubienia
- 0 / 5
- Kuchnia: polska
- 109 wyświetleń
Składniki:
Na 3-4 porcje
- 1/2 kg słodkich ziemniaków (batatów)
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 20 g masła
- 2 pory (tylko białe części)
- 1 ząbek czosnku
- 125 g sera feta
- 4 jajka
- 70 ml śmietany 18 proc.
- sól
- pieprz
- oliwa lub masło do posmarowania foremek
Przygotowanie:
- Ziemniaki obierz, pokrój w drobną kostkę, przełóż do garnka, zalej zimną wodą i ugotuj do miękkości (kiedy woda zacznie się gotować, dodaj sól). Odcedź i odstaw na bok.
- Pory (tylko biała część) pokrój w cienkie półplasterki.
- Na dużej patelni rozgrzej oliwę i masło, dodaj pora i smaż ok. 10 minut, od czasu do czasu mieszając.
- Gdy będzie miękki i jasnożółty, dodaj zmiażdżony czosnek i smaż jeszcze przez minutę.
- Następnie schłodź, dodaj pokruszoną fetę i ziemniaki.
- Całość wymieszaj, nałóż do wysmarowanych tłuszczem foremek do pieczenia i lekko dociśnij.
- Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C.
- W misce roztrzep jajka i wymieszaj je ze śmietaną, dopraw solą i mielonym czarnym pieprzem.
- Foremki dopełnij masą jajeczną i zapiekaj 25-30 minut, aż masa się zetnie, a zapiekanki się zarumienią.
- Zapiekanki pozostaw w foremkach przez ok. 5 minut, a następnie wyjmij je i od razu podawaj.
Wskazówki:
- Jeśli lubisz czosnek, zwiększ jego ilość do 2-3 ząbków.
Przepis bierze udział w akcji:
Żródło przepisu:
Mniam